Pljučna hipertenzija: ko postane hoja po stopnicah misija nemogoče

Pljučna hipertenzija: ko postane hoja po stopnicah misija nemogoče

Prenekaterega otroka ali mladostnika se vse prehitro in boleče nekritično primejo oznake, češ da je preveč len ali predebel, da bi bil kos aktivnostim, ki jih njegovi vrstniki opravijo z lahkoto. Kljub napredku, ki ga je dosegla medicina, je namreč misel na pljučno hipertenzijo še vedno na vrsti med zadnjimi – pa ne le v laični javnosti, ampak tudi v strokovnih krogih, tudi med osebnimi zdravniki, kajti simptomi te bolezni so enaki kot pri številnih drugih, pogostejših boleznih. Zato je pot do diagnoze pri pljučni hipertenziji še vedno vse predolga, po drugi strani pa je zaradi povišanega krvnega tlaka v pljučnem žilju bolnikovo srce vedno bolj obremenjeno. Zgodnja postavitev diagnoze je dobesedno vitalnega pomena. In čeprav znanost še ni odkrila zdravila za to bolezen, zdravljenje upočasni napredovanje te sicer usodne bolezni.

Pljučna hipertenzija: ko postane hoja po stopnicah misija nemogoče
Zaradi pljučne hipertenzije postanejo povsem vsakodnevna opravila skorajda neizvedljiva, najsi gre za postiljanje, za hojo po stopnicah ali vzpenjanje v hrib – oziroma za vsak opravek, ki je povezan z večjim fizičnim naporom.

»Simptomi pljučne hipertenzije, ki so taki, da jih na začetku težko pripišeš temu resnemu obolenju, se stopnjujejo tako, da obolelemu težavo predstavljajo že povsem vsakdanja opravila, na primer postiljanje postelje ali hoja po stopnicah. Počutiš se kot 'motor z blokado'; sama sem se, na primer, morala večkrat ustaviti, da mi je uspelo po stopnicah priti v drugo nadstropje,« pripoveduje Nina Kobler iz društva za hipertenzijo, ki so ji najprej postavili diagnozo astma, po nosečnosti pa so ji svetovali, naj čim prej pridobi izgubljeno fizično kondicijo. »In potem je bilo še slabše, večkrat sem izgubila zavest.« Če ne bi bila tako vztrajna pri raziskovanju razlogov za težave, ki so ji krnile življenjski vsakdan, ji prave diagnoze ne bi postavili poldrugo leto po pojavu prvih simptomov, ampak bistveno kasneje. 

Med nosečnostjo se je pokazalo, da ima pljučno hipertenzijo – zaradi bolezni srca. Zdravila so pomagala upočasniti napredovanje bolezni; pred tremi leti (osem let po začetku zdravljenja) so ji presadili srce. »Danes je moje počutje bistveno boljše!« pravi Nina Kobler. In ker dobro ve, kako izrazito vpliva zdravljenje na kakovost življenja obolelega, se je pridružila prizadevanjem obolelih in stroke pri ozaveščanju o tej resni bolezni, ki naj bi pripomoglo k čim zgodnejši prepoznavi simptomov pljučne hipertenzije.

Pljučna hipertenzija – simptomi:

 • zadihanost;
 • utrujenost;
 • občutek omedlevice;
 • slabša fizična zmogljivost.

Pri že napredovali bolezni so simptomi prepoznavnejši:

 • izguba zavesti pri fizičnih naporih;
 • otekle noge;
 • krvavi izpljunki;
 • modre ustnice.

Do diagnoze šele po 12 letih ...

Bolniki s to diagnozo dobro vedo, kako zelo je pri življenju s pljučno hipertenzijo treba spremeniti način življenja, začenši s povsem običajnimi opravili, ki se zdijo samoumevna, vendar med napredovanjem te bolezni postajajo vse teže izvedljiva.

Ker pa so simptomi pri tej bolezni povsem enaki kot pri marsikateri drugi, pogostejši bolezni, se bolnik pogosto znajde v začaranem krogu, zaznamovanem s predsodki in napačnimi diagnozami. Pri Aljažu Prevolšku so se prvi simptomi pojavili pri dvanajstih letih, ko pri krosu ni zmogel doseči dobrega rezultata. Diagnozo so mu postavili sedem let kasneje ...

Ker se še dandanes vse prepogosto zgodi, da zdravniki niti ne pomislijo na to bolezen, ko iščejo razloge za težave, s katerimi se sooča njihov pacient, si v društvu za hipertenzijo želijo, da bi te simptome poznali vsi – predvsem pa osebni zdravniki, ki bodo tako lahko obolelega pravočasno poslali na dodatne preiskave in diagnostiko pri pulmologu.

Pri pljučni hipertenziji je sistolični krvni tlak v pljučni arteriji višji od 35 mmHg, medtem ko povprečni tlak v pljučni arteriji znaša 25 mmHg ali več.

 

Od redkih do pogostejših oblik pljučne hipertenzije

Vzroki za nastanek pljučne hipertenzije so zelo različni; pravega vzroka nemalokrat ni mogoče opredeliti. Registra teh bolnikov pri nas nimamo, zato natančnih podatkov o številu obolelih ni. Znano pa je, da ta redka bolezen pogosteje prizadene mlade, tudi v povezavi z revmatološkimi obolenji, boleznimi jeter, vezivnega tkiva, prirojenimi srčnimi obolenji ali okužbah s hiv. Pri teh redkih različicah je na voljo zdravljenje z zdravili z usmerjenim učinkovanjem na pljučne žile. Takih pacientov je pri nas približno sto, bolezen vsako leto odkrijejo pri petih do desetih bolnikih.

Pogosteje pa se pljučna hipertenzija pojavi v povezavi s pljučnimi boleznimi, zlasti s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB), z napredovalimi boleznimi srca in hematološkimi obolenji. Najpogostejša oblika pljučne hipertenzije se pojavlja pri posameznikih, pri katerih se v globokih venah nog tvorijo krvni strdki; ko se ti odtrgajo, potujejo do pljučnega žilja, kjer se zagozdijo, lumen pljučnih žil pa se posledično oži. 

Pljučna hipertenzija glede na nastanek*:

 • pljučna hipertenzija pri boleznih levega prekata;
 • pljučna hipertenzija, ki nastane zaradi trombotične ali embolične bolezni;
 • pljučna hipertenzija, povezana s pljučnimi obolenji ali s hipoksemijo;
 • pljučna arterijska hipertenzija (hitro napredujoča redka bolezen, ki najpogosteje prizadene nosečnice);
 • pljučna hipertenzija, ki nastane zaradi drugih vzrokov.

* po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

Presejalna metoda za odkrivanje pljučne hipertenzije: ultrazvok srca

Med temi obolenji obstaja izjema, pri kateri z operacijo obolelega lahko tudi pozdravijo; pri nekaterih bolnikih s krvnimi strdki v pljučih je namreč mogoče izvesti pljučno endarterektomijo. S to operacijo se pomembno izboljša zdravstveno stanje obolelega, ki pa mora po opravljenem posegu do konca življenja jemati antikoagulacijska zdravila, saj ta preprečujejo nastajanje novih strdkov. 

Najbolj preverjena presejalna metoda za odkrivanje te bolezni je ultrazvok srca; s to preiskavo je mogoče ugotoviti, ali so težave, s katerimi se spopada oboleli, posledica pljučne hipertenzije. Čim zgodnejša prepoznava bolezni pa je življenjsko pomembna, kajti umrljivost obolelih je kar 50-odstotna, če je bolezen prepozno prepoznana in nezdravljena; če ostane nezdravljena, je prognoza podobna kot pri pljučnem raku.

Pljučna hipertenzija pri novorojenčkih

Zaradi visokega krvnega tlaka v pljučnem krvnem obtoku se žile v novorojenčkovih pljučih zožijo, posledično se močno zmanjša prostornina krvi, ki teče skozi pljuča, zato se nevarno zmanjša tudi vsebnost kisika v krvi; takšno stanje lahko ogrozi malčkovo življenje. Pljučna hipertenzija se pogosteje pojavi pri tistih novorojenčkih, ki se rodijo z zamikom glede na predvideni termin poroda, pa tudi pri malčkih, katerih mame so med nosečnostjo jemale visoke odmerke acetilsalicilne kisline. To stanje pa se pogosto pojavi tudi pri otrocih, ki imajo katero od drugih pljučnih bolezni.

Z zdravljenjem do bistveno boljše kakovosti življenja

»Zdravljenje je pri pljučni hipertenziji ključnega pomena, saj tako lahko bistveno izboljšamo kakovost življenja obolelega – vse do presaditve pljuč, ki pride na vrsto, ko zdravila ne pomagajo več, pa tudi potem. Tu je sodobna medicina dosegla rezultate, na katere smo lahko res ponosni. S še boljšo in pravočasnejšo prepoznavo simptomov ter takojšnjim začetkom multidisciplinarnega zdravljenja pa bomo lahko še bolje dodajali leta življenju in življenje letom,« je prepričana doc. dr. Barbara Salobir. Ob tem pa poudarja: »Zaradi COVID pričakujemo porast teh diagnoz, saj je bila med epidemijo diagnostika okrnjena.« 

Zaradi COVID pričakujemo porast teh diagnoz, saj je bila med epidemijo diagnostika okrnjena.

doc. dr. Barbara Salobir, strokovna sodelavka društva za hipertenzijo

Ker je pljučna hipertenzija ena od bolezni, pri katerih je zelo verjetno, da bo v primeru okužbe z novim koronavirusom prišlo do zelo slabega oziroma usodnega poteka bolezni COVID, strokovno združenje za hipertenzijo bolnikom cepljenje priporoča. 

 

Zdravljenje pljučne hipertenzije

 

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

pljučna hipertenzija diagnostika

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona