Tudi v osnovnem zdravstvu pacienti ponekod čakajo – ne ure, ampak dneve, včasih celo tedne

Tudi v osnovnem zdravstvu pacienti ponekod čakajo – ne ure, ampak dneve, včasih celo tedne

»V osnovnem zdravstvu nimamo ne napotnic ne čakalnih vrst; vsi bolniki pridejo na vrsto v enem, najkasneje v dveh dneh,« je v prvem intervjuju, ki ga je dal kot novi zdravstveni minister, Samo Fakin izjavil za naš zdravstveni portal. Prejeli smo odziv pacientke z drugačno izkušnjo. Toliko drugačno, bolečo in perečo, da smo razloge za njeno čakanje raziskali, odgovorne prosili za pojasnila in ugotovljeno strnili v temle članku, ki s konkretnim primerom razgalja resničnost našega zdravstva: veliko je izjemnih, vrhunskih stvari in ljudi, nemalo pa je (še vedno) kratkih stikov in nevzdržnih odnosov ter pristopov, ki jih je treba spremeniti. V dobro ljudi, ki si zaslužijo empatično pomoč in strokovno odzivnost takrat, ko jo najbolj potrebujejo.

Tudi v osnovnem zdravstvu pacienti ponekod čakajo – ne ure, ampak dneve, včasih celo tedne
Slika je simbolična. Foto: podlaga iStock, kreativa Zdravstveniportal.si

Na facebook strani zdravstvenega portala se je na objavo o čakalnih dobah odzvala gospa Miša Franca (njeno pravo ime in podatki so shranjeni v uredništvu), ki na podlagi lastne izkušnje zatrjuje, da tudi v osnovnem zdravstvu ne gre brez čakanja, pa ne le dan ali dva, ampak tudi teden ali dva, kljub pregovorno dobri urejenosti osnovnega zdravstva na Slovenskem. V takšno trditev smo sprva podvomili, nato pa zadevo raziskali. In dogajanje v Zdravstvenem domu (ZD) Piran potrjuje, da pacienti – čakajo. Ne ure in ure, ampak dneve in dneve. Zakaj?

»V piranskem zdravstvenem domu sem po enem tednu čakanja obupala – mojega zdravnika ni bilo, do drugega nisem mogla priti, vedno znova so me odpravili, češ da naj se oglasim čez nekaj dni. Potrebovala pa sem 'le' napotnico, zaradi res hudih bolečin – a očitno se moje težave nikomur niso zdele dovolj akutne, da bi se nanje resno in odgovorno, predvsem pa ažurno odzval,« pravi pacientka.

Čakajoč na zdravnika ...

Kje in kako je prišlo do kratkega stika – in to v osnovnem zdravstvu, kjer v Sloveniji pregovorno ni čakalnih dob, ampak zdravniki delajo, dokler čakalnica ni prazna? 

»Niti do splošnega zdravnika ne pridem, kaj šele naprej do ortopeda. V zdravstvenem domu (mi) kar naprej menjajo zdravnike – in danes, ko sem po enem mesecu končno prejela izvid rentgenskega slikanja, izbranega zdravnika nimam več. Zdravnik, ki ga bo nadomeščal v sosednji ambulanti, bo imel dvojno število pacientov, torej bo treba spet čakati na termin ... Medicinska sestra, ki je delala pri mojem zdravniku, mi je v četrtek popoldne, ko sem prišla prosit za napotnico, rekla, naj pridem v ponedeljek pogledat, če bo morda nadomestni zdravnik na voljo. Ko sem se oglasila še v petek, sem dobila odgovor, naj se vrnem v ponedeljek popoldne, saj da 'teh nekaj dni čakanja' ni nič v primerjavi s 6-mesečnim čakanjem na ortopeda. In potem je prišel ponedeljek. Ponovila se je ista pesem, češ, pridite jutri popoldne ...,« pojasnjuje Miša Franca.

Miša Franca, pacientka:

Niti do splošnega zdravnika ne pridem, kaj šele naprej do ortopeda.

V zdravstvenem domu (mi) kar naprej menjajo zdravnike – in danes, ko sem po enem mesecu končno prejela izvid rentgenskega slikanja, izbranega zdravnika nimam več.

Medicinska sestra, ki je delala pri mojem zdravniku, mi je v četrtek popoldne, ko sem prišla prosit za napotnico, rekla, naj pridem v ponedeljek pogledat, če bo morda nadomestni zdravnik na voljo.

Gospe, ki mesečno prejema 450 evrov pokojnine, je bilo jasno, da bo morala k ortopedu kot samoplačnica. »Dva meseca jemljem analgetike, da preživim hude bolečine; želodec mi že povzroča težave, verjetno bo podobno tudi z ledvicami ... Tako vegetiranje preprosto nima več smisla, saj slišim, da je na zamenjavo kolka treba čakati tudi nekaj let,« je obupovala gospa, ki je bila sicer, kot nam je povedala, z obravnavo na revmatološki kliniki že deset let, odkar odhaja tja na redne preglede, izjemno zadovoljna.

Obvestila o nadomestnem zdravniku ni bilo

Zanimalo nas je, kaj imajo o nastali situaciji povedati odgovorni v ZD Piran. Direktor Matjaž Krajnc pravi takole: »Pacientka ima ustrezno pritožno pot, s katero so seznanjeni vsi pacienti, z obvestili v čakalnicah, pa je ni izkoristila.«

Gospa Miša Franca ob tem dodaja: »Ko mi je pred časom zmanjkalo tablet in je bil moj zdravnik na dopustu, je na vratih ordinacije pisalo, kateri nadomestni zdravnik sprejema nujne primere. Zdaj pa na vratih napisa ni in medicinska sestra očitno po svoji presoji razporeja paciente glede na nujnost. Termina pri zdravniku nisem dobila.«

Po besedah Matjaža Krajnca je »v mestu Piran preskrbljenost z zdravniki v naši državi največja in je boljša od pobožnih želja zdravniških organizacij. Vsak zdravnik ima svojega nadomestnega zdravnika in organizirana je tudi nujna medicinska pomoč za vso občino v Luciji. Programa imamo dovolj, zdravnikov tudi, ne pa glavarine – torej ni res, da si ni mogoče poiskati zdravnika.«

Matjaž Krajnc, direktor ZD Piran:

V mestu Piran je preskrbljenost z zdravniki v naši državi največja in je boljša od pobožnih želja zdravniških organizacij.

Vsak zdravnik ima svojega nadomestnega zdravnika in organizirana je tudi nujna medicinska pomoč za vso občino v Luciji.

In še izkušnja z urgenco

»Naj vam zaupam še izkušnjo z urgenco. Ker splošnega zdravnika ni bilo, me je medicinska sestra usmerila na urgenco, seveda brez napotnice. Krvavela sem tako, kot če bi imela splav. Bila sem prestrašena, nisem vedela, kaj se dogaja. Zdravnik na urgenci mi je dejal, da je počil notranji hemeroid in da moram pregled plačati. Nisem vedela, kaj narediti. Na pomoč mi je priskočila prijazna administratorka in me usmerila k drugemu zdravniku, ki mi je napisal napotnico in plačilo ni bilo potrebno,« še pove pacientka ZD Piran.

Direktor piranskega zdravstvenega doma sicer še dodaja, da »zdravnik, ki je dal odpoved in je imel veljavno pogodbo, je trenutno na dopustu, nadomestili ga bomo v manj kot mesecu dni, kljub izredno veliki krizi z zdravniki«.

O tem, da ustrezna komunikacija tudi po naši izkušnji ni vrlina odgovornih v piranskem ZD, ne velja izgubljati besed. In kaj pravijo osnova pravila, ki določajo ustrezno komunikacijo med zdravniškim in zdravstvenim osebjem ter med njihovimi varovanci, pacienti?

ZZZS opozoril vodstvo ZD Piran na obveznosti

»Ko gre za odsotnost zdravnika, ki je krajša od treh mesecev, kot  v primeru rednega letnega dopusta, je izvajalec dolžan s pisnim obvestilom na vratih ordinacije seznaniti zavarovane osebe o trajanju odsotnosti in o zdravniku, ki ga v tem času nadomešča.  Nadomestni zdravnik je zdravnik, ki izpolnjuje pogoje za osebnega zdravnika, in tega nadomešča v njegovi odsotnosti z vsemi njegovimi pooblastili, torej tudi za napotovanje k specialistom in predpisovanje receptov. Nadomeščanje krajših odsotnosti nadomestni zdravnik praviloma opravlja v okviru svoje redne ambulante. Zdravniki z medsebojnim nadomeščanjem krajših odsotnosti zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo pacientov podnevi,« pojasnjuje Damjana Jelačin Ivanovič, vodja – direktorica območne enote ZZZS Koper.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot plačnik določa, da je izvajalec v primeru daljše odsotnosti dolžan zagotoviti nadomestnega zdravnika – v ambulanti odsotnega zdravnika in z ordinacijskim časom te ambulante. 

Zato je ZZZS vodstvo Zdravstvenega doma Piran opozoril na obveznosti glede ravnanja v primeru odsotnosti osebnega zdravnika. »Zagotovili so nam, da je za nadomeščanje odsotnega zdravnika že ves čas ustrezno poskrbljeno. Naknadno so zagotovili tudi pisno obvestilo na vratih ambulante odsotnega zdravnika. V prihodnje bodo dodatne aktivnosti usmerili tudi v ustreznejše in pravočasno seznanjanje zavarovancev,« pravi Damjana Jelačin Ivanovič.

Damjana Jelačin Ivanovič, vodja – direktorica območne enote ZZZS Koper:

V ZD Piran so nam zagotovili, da je za nadomeščanje odsotnega zdravnika že ves čas ustrezno poskrbljeno. 

Naknadno so zagotovili tudi pisno obvestilo na vratih ambulante odsotnega zdravnika.

V prihodnje bodo dodatne aktivnosti usmerili tudi v ustreznejše in pravočasno seznanjanje zavarovancev.

Zgodba s srečnim koncem

Gospa Miša Franca, ki je zaradi nevzdržnih bolečin tako težko čakala na »svojega« zdravnika in na napotnico za ortopeda, je bila v sredo na pregledu pri ortopedu. Samoplačniško. Plačilo pregleda je bilo rojstnodnevno darilo prijateljev.

»Postopki do operacije, zamenjave kolka, se bodo zdaj odvrteli bistveno hitreje. Danes sem bila že pri novem zdravniku – pravzaprav pri nekdanjem, ki se je v Piran vrnil iz Lucije –, ki mi je napisal napotnico za operacijo, pod 'hitro',« nam je danes zvečer zaupala gospa.

Zdaj se je po vseh postopkovnih kolobocijah vendarle lahko naročila na operacijo v bližnji Valdoltri.

Gospa Miša Franca, ki je zaradi nevzdržnih bolečin tako težko čakala na »svojega« zdravnika in na napotnico za ortopeda, je bila v sredo na pregledu pri ortopedu.

Samoplačniško.

Plačilo pregleda je bilo rojstnodnevno darilo prijateljev.

 

FB
Objava na facebook strani zdravstvenega portala, na katero se je odzvala pacientka iz Pirana.
FB
To je njena zgodba ...
FB
... in nadaljevanje pacientkine zgodbe, skupaj z našim pomislekom o verodostojnosti navedenih podatkov, ki smo jih preverili in jih zdaj objavljamo.
FB
Podatki, ki so pomagali sestaviti končno sliko o dogajanju v konkretnem primeru.
FB
Takoj po imenovanju Sama Fakina za ministra za zdravje smo objavili intervju z njim, v katerem je poudaril, da čakalnih dob v osnovnem zdravstvu ni.

Objava na portalu

FB
Gospa Miša Franca se je odzvala tudi na ministrovo izjavo.

 In vaše izkušnje?

Lahko jih napišete v komentar k tej objavi na naši facebook strani.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona