Pacienti si lahko oddahnejo: v Zdravstvenem domu Kranj je 19 od 24 zdravnikov že preklicalo odpovedi

Pacienti si lahko oddahnejo: v Zdravstvenem domu Kranj je 19 od 24 zdravnikov že preklicalo odpovedi

Kot je znano, se je v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj 24 zdravnikov splošne oziroma družinske medicine zaradi nevzdržnih delovnih razmer in preobremenjenosti z administrativnimi opravili odločilo za odpoved delovnega razmerja; odpovedi so »zamrznjene« do 15. septembra. Novica dneva pa je, da se je 19 zdravnikov že odločilo za umik odpovedi. Več o tem v video intervjuju z Lili Gantar Žura.

Pacienti si lahko oddahnejo: v Zdravstvenem domu Kranj je 19 od 24 zdravnikov že preklicalo odpovedi
Od 24 zdravnikov, ki so se zaradi nevzdržnih razmer za delo z bolniki pred pol leta odločili za odpovedi delovnega razmerja (te so »zamrznjene« do 15. septembra), jih je 19 že preklicalo odpovedi, pa tudi od preostalih petih je direktorica Zdravstvenega doma Kranj že dobila zagotovilo, da se bodo vrnili na dosedanja delovna mesta. Katera »čarobna paličica« je spodbudila takšno odločitev? Foto: Diana Zajec

Z direktorico Zdravstvenega doma Kranj in zdravnico Lili Gantar Žura sva se srečali danes, tik preden je kot specialistka splošne in urgentne medicine začela še z delom v popoldanski dežurni ambulanti. Tokratne novice v povezavi z nedopustnimi razmerami in preobremenitvami v ambulantah splošne in družinske medicine so bile precej drugačne kot v zadnjega pol leta. Kot je Lili Gantar Žura povedala za Zdravstveniportal.si, je za zdaj 19 zdravnikov že preklicalo odpovedi, pa tudi od preostalih petih, ki se za preklic odpovedi še niso odločili, je direktorica dobila zagotovilo, da se bodo vrnili na dosedanja delovna mesta.

Katera je bila torej tista »čarobna paličica«, ki je spodbudila takšno odločitev? Znano je, da aneks številka dve k splošnemu dogovoru, ki naj bi pripomogel k izboljšanju pogojev za delo v ambulantah družinske medicine, tega v resnici ni zagotovil, saj nihče od zdravnikov, ki so se odločili za odpoved delovnega razmerja, tega ni naredil zato, ker bi želel izsiliti boljše plačilo – zdravniki želijo svoje delo opravljati v skladu s strokovnimi standardi in normativi.

»Zdravnikov dodatna plačila niso zanimala. Zagotovili smo jim, da se bomo trudili in jih razbremenili določenih administrativnih obveznosti. Naredili smo in bomo res vse, kar se da narediti – skupaj z območno enoto zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), z mestno občino Kranj in ostalimi občinami, ki jih 'pokriva' kranjski zdravstveni dom,« pojasnjuje Lili Gantar Žura.

Lili Gantar Žura, direktorica ZD Kranj in zdravnica:

Zdravnikov dodatna plačila niso zanimala. Zagotovili smo jim, da se bomo trudili in jih razbremenili določenih administrativnih obveznosti. Naredili smo in bomo res vse, kar se da narediti – skupaj z območno enoto zavoda za zdravstveno zavarovanje, z mestno občino Kranj in ostalimi občinami, ki jih 'pokriva' kranjski zdravstveni dom.

Vendar pa stanje še vedno ni in ne bo optimalno. Bo morda aneks številka tri, ki je trenutno v pripravi, pripomogel k dodatnim izboljšavam, ki jih bodo občutili tudi pacienti? O vsaj okvirnih podrobnostih glede vsebine tretjega aneksa smo se danes pozanimali na ministrstvu za zdravje, kjer pa za zdaj – ker je dokument še v pripravi – vsebine še ne želijo komentirati.

Bo morda aneks številka tri, ki je trenutno v pripravi, pripomogel k dodatnim izboljšavam, ki jih bodo občutili tudi pacienti?

O vsaj okvirnih podrobnostih glede vsebine tretjega aneksa smo se danes pozanimali na ministrstvu za zdravje, kjer pa za zdaj – ker je dokument še v pripravi – vsebine še ne želijo komentirati.

In kako to možnost ocenjuje stroka? Lili Gantar Žura priznava, da ne ve, kaj bo prinesel omenjeni dokument: »Na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da se bodo potrudili za izboljšanje pogojev za delo zdravnikov družinske medicine – o tem, ali nameravajo izboljšave doseči z aneksom ali z drugimi ukrepi, pa nisem seznanjena.« 

Kranjski zdravstvenodomski zdravniki torej ostajajo. Pa je mogoče reči, da pacienti, ki imajo izbranega zdravnika v sklopu omenjenega zdravstvenega doma, nimajo več razloga za skrb? Kot poudarja direktorica ZD Kranj, »pomanjkanje zdravnikov še naprej ostaja aktualen in akuten problem – tega preprosto ni mogoče urediti čez noč, če vemo, da se je pomanjkanje 'ustvarjalo' 20 let. So se pa razmere vsaj umirile, kar pomeni, da pacienti ne bodo ostali brez zdravnikov – razen v dveh ambulantah, kajti dve zdravnici sta odšli.«

Pomanjkanje zdravnikov še naprej ostaja aktualen in akuten problem – tega preprosto ni mogoče urediti čez noč, če vemo, da se je pomanjkanje 'ustvarjalo' 20 let.

So se pa razmere vsaj umirile, kar pomeni, da pacienti ne bodo ostali brez zdravnikov – razen v dveh ambulantah, kajti dve zdravnici sta odšli.

Pa bo tudi v zdajšnjih okoliščinah poskrbljeno za kakovostno in varno zdravljenje? Sogovornica temu pritrjuje in dodaja, da si v zdravstvenem domu, »ki se je pri reševanju te problematike najbolj izpostavil – kar pa ne pomeni, da drugod nimajo podobnih težav –, v tem smislu nenehno in dosledno prizadevamo«.

Kranjski zdravstveni dom tako med drugim trenutno išče zdravnike tudi v tujini– v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in v Makedoniji. Odziva pa, vsaj za zdaj, ni.

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki družinska medicina Lili Gantar Žura odpovedi osnovno zdravstvo pacienti politika sistem ZD Kranj zdravje zdravljenje zdravniki zdravstvo

O turbulentnem dogajanju, ki ga je v sklopu Zdravstvenega doma Kranj sprožil tako rekoč množično napovedani protestni odhod zdravnikov, smo na zdravstvenem portalu v minulih mesecih podrobno poročali. 

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona