Priporočilo Ostanite na varni strani – ostanite doma!   Podrobneje

Nobelova nagrada za medicino v roke imunologov. In kako je z imunoterapijo pri nas?

Nobelova nagrada za medicino v roke imunologov. In kako je z imunoterapijo pri nas?

Nobelova nagrada za medicino gre letos v roke dveh specialistov imunologije, kot priznanje za izjemno pomembna odkritja na področju imunoterapije, ki je sicer v klinični uporabi že nekaj let in prinaša novo ero zdravljenja rakavih obolenj. Američan dr. James P. Allison in Japonec dr. Tasuku Honjo bosta nagrado (9.000.000 švedskih kron) prejela decembra, na slovesnosti ob jubileju Nobelove smrti.

Nobelova nagrada za medicino v roke imunologov. In kako je z imunoterapijo pri nas?
Američan dr. James P. Allison in Japonec dr. Tasuku Honjo, prejemnika letošnje Nobelove nagrade za medicino (Fotografije: Xinhua/STA)

Dr. James P. Allison (center za raka, Anderson Cancer Center) in dr. Tasuku Honjo (univerza v Kjotu) bosta nagrajena za razvoj zaviralcev imunskih stikal. Zakaj je to odkritje tako pomembno, da si zasluži Nobelovo nagrado? 

Proteinska receptorja CTLA-4 in PD-1 imunskim celicam v človekovem organizmu preprečujeta prepoznavo rakavih celic. Odkritji raziskovalcev, ki omogočata povsem nov pristop k zdravljenju raka – Allison je zaslužen za monoklonska protitelesa anti-CTLA-4, Honjo pa za anti-PD-1 –, pa spodbudita organizem obolelega, da začne rakave celice prepoznavati kot škodljive.

Kot je za zdravstveni portal danes, ob razkritju imen dobitnikov Nobelove nagrade za medicino, povedal strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana prof. dr. Viljem Kovač, je »imunoterapija nov, zelo uspešen način zdravljenja, ki sicer ni učinkovit pri vseh tumorjih – kjer pa je, so uspehi izjemni, zazdravitve so dolgotrajne. Ta nagrada je priznanje in dokaz, kako pomembna je imunoterapija, ki je že nekaj časa del redne klinične prakse. Vendar razvoj imunoterapije nikakor še ni končan. Na vsakem kongresu o raku je danes največ govora o imunoterapiji, s katero je pri zdravljenju raka v resnici mogoče dosegati še nedavno povem nepredstavljive rezultate.«

Viljem Kovač

Prof. dr. Viljem Kovač, strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana:

Ta nagrada je priznanje in dokaz, kako pomembna je imunoterapija, ki je že nekaj časa del redne klinične prakse.

Vendar razvoj imunoterapije nikakor še ni končan.

Na vsakem kongresu o raku je danes največ govora o imunoterapiji, s katero je pri zdravljenju raka v resnici mogoče dosegati še nedavno povem nepredstavljive rezultate.

Proteini, ki jih proizvajajo tako celice imunskega sistema kot tudi nekatere rakave celice, lahko organizmu preprečijo ubijanje rakavih celic. »Imunoterapija pa odstrani tako imenovane zaviralce imunskih stikal in imunski sistem bolnika se posledično lahko uspešneje in učinkoviteje, predvsem pa hitreje zoperstavi raku, saj limfociti prepoznajo rakave celice,« pojasnjuje profesor Kovač.

Zdravljenje z imunoterapijo v Sloveniji ni neznanka, nasprotno. Na onkološkem inštitutu tovrstno terapijo uspešno prakticirajo pri zdravljenju malignega melanoma, ledvičnega in pljučnega raka. Na tem področju sodelujejo tudi v mednarodnih študijah – ne le pri zdravljenju napredovalega raka, pri katerem so metastaze že močno razširjene, ampak tudi pri lokalnem prepoznavanju rakavih celic v zgodnejših fazah te bolezni, ko zdravljenje z imunoterapijo prakticirajo v kombinaciji z radioterapijo oziroma kemoterapijo. 

Kot še pove prof. dr. Viljem Kovač, »tudi tovrstno zdravljenje ni brez stranskih učinkov – ti so praviloma blagi, vendar jih je treba prepoznati in pravočasno ukrepati«. 

Na onkološkem inštitutu se sicer z zdravljenjem z imunoterapijo ukvarja predvsem izr. prof. dr. Janja Ocvirk, predstojnica sektorja internistične onkologije, kjer se ukvarjajo z diagnostiko in sistemskim zdravljenjem raka. Sem spada zdravljenje s citostatiki oziroma s kemoterapijo, s hormonskimi in z biološkimi zdravili, torej tudi z najnovejšimi, tako imenovanimi tarčnimi zdravili.

Janja Ocvirk

Na onkološkem inštitutu se z zdravljenjem z imunoterapijo ukvarja predvsem izr. prof. dr. Janja Ocvirk, predstojnica sektorja internistične onkologije, kjer se ukvarjajo z diagnostiko in sistemskim zdravljenjem raka.

Sem spada zdravljenje s citostatiki oziroma s kemoterapijo, s hormonskimi in z biološkimi zdravili, torej tudi z najnovejšimi, tako imenovami tarčnimi zdravili.Pred štirimi leti tudi nagrada Tang, azijska različica Nobelove nagrade

Danes obelodanjena Nobelova nagrajenca dr. James P. Allison in dr. Tasuku Honjo sta po zaslugi odkritja novega načina zdravljenja raka, z imunoterapijo, ki usposobi organizem obolelega za uničevanje rakavih celic, pred štirimi leti že prejela nagrado Tang, azijsko različico Nobelove nagrade.

VAS SKRBI, DA STE OKUŽENI?

pacient in virus

Če ste zboleli (kašljate, imate povišano telesno temperaturo in težko dihate):
 

1. Ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi.

2. Po telefonu pokličite osebnega zdravnika ali v najbližjo dežurno ambulanto.

  • zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo z novim koronavirusom; če bo sum upravičen, vas bo napotil v najbližjo zdravstveno ustanovo – vstopno točko za odvzem brisa;

  • do te zdravstvene ustanove se odpeljite z osebnim avtom, ne s taksijem; pred odhodom od doma si temeljito umijte roke z vodo in milom; kašljajte v robec ali rokav;

  • zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.

3. Ko bo rezultat testa znan, vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjem ukrepanju.

 

DEŽURNE TELEFONSKE ŠTEVILKE

telefonska številka vlade

Klicni center vlade

080 14 04
(študenti medicine vsak dan med 8. in 20. uro)

telefonska številka NIJZ

Nacionalni inštitut za javno zdravje

031 646 617
031 619 118

(strokovnjak NIJZ vsak dan med 9. in 17. uro)

telefonska številka za klic v sili

Klic v sili

112
(24/7)