Možganska kap – edini pravi recept je takojšnje ukrepanje!

Možganska kap – edini pravi recept je takojšnje ukrepanje!

Možganska kap, izguba možganske funkcije zaradi motnje v prekrvavitvi možganov, je najpogostejša nevrološka bolezen na svetu, glavni razlog za nastanek invalidnosti in na tretjem mestu med krivci za bistveno prezgodnje ugašanje življenj.

Možganska kap – edini pravi recept je takojšnje ukrepanje!
Foto: iStock

Možganska kap je pogosto usodna; toda tudi takrat, ko jo človek premaga, ta bolezen boleče vpliva na kakovost življenja obolelega (pa tudi njegovih svojcev) v vsakodnevnem spoprijemanju s posledicami trajnih nevroloških okvar.

Vendar pa je možgansko kap mogoče premagati in s takojšnjim ukrepanjem tudi preprečiti res težka stanja, ki jih povzroča.

Sodobna medicina namreč danes možgansko kap, poimenovano tudi cerebrovaskularni inzult (CVI, latinsko insultus cerebrovascularis), zna celovito obvladati. Nekoč usodno obolenje je postalo urgentno stanje, pri katerem vrhunsko usposobljeni tim lahko s takojšnjim usmerjenim ukrepanjem doseže marsikaj, kar je bilo še pred desetletjem ali dvema nepredstavljivo.

Sistem Telekap: dobri rezultati, izboljšave nujne

Pred tremi leti je v sklopu nevrološke klinike ljubljanskega UKC začela delovati Telekap. Ta s pomočjo sodobne telekomunikacijske tehnologije zdravnikom v 12 bolnišnicah po Sloveniji, ki so vključene v ta projekt, omogoča stalno in takojšnjo strokovno posvetovanje z enim od enajstih najbolje usposobljenih vaskularnih nevrologov pri nas.

Ti se, bodisi pri bolnišničnem delu bodisi v sklopu urgentne službe, vsak dan srečujejo z diagnostiko in zdravljenjem akutne ishemične možganske kapi – in so najbolj usposobljeni za presojo, ali bolnik potrebuje mehansko odstranjevanje krvnega strdka ali zdravljenje s trombolizo.

Vaskularni nevrolog s pomočjo videotelemetrije opravi klinični pregled pacienta, po preverjanju slikovne diagnostike in radiološkega izvida pa odloči, kakšno naj bo nadaljnje zdravljenje.

»Čas so možgani«: vsako minuto odmre dva milijona nevronov

Možnost tovrstne konzultacije je izjemnega pomena. Ne le zato, ker v regionalnih bolnišnicah nimajo vedno na voljo specialista ozirom subspecialista, ki lahko odreagira nemudoma, brez oklevanja in dodatnega izgubljanja časa, ampak tudi zato, ker pri možganski kapi, podobno kot pri, denimo, infarktu, še kako velja rek »Čas je življenje«, ki ga v tem primeru velja prirediti v: »Čas so možgani«.

Kap, ki človeka doleti nepričakovano, v hipu, zahteva takojšnje ukrepanje, najkasneje v časovnem okviru štirih ur in pol.

Vsako zamujeno minuto pri obolelem odmre dva milijona nevronov, 4,5 ure po začetku simptomov pa okvara možganov postane nepopravljiva.

Vsako zamujeno minuto pri obolelem odmre dva milijona nevronov, 4,5 ure po začetku simptomov pa okvara možganov postane nepopravljiva.

Kako ukrepati, kako pomagati?

Kako torej ukrepati, kako pomagati bližnjemu – kajti največja verjetnost je, da tovrstni dogodek človeka doleti v domačem okolju?

V rokah vsakega posameznika je dolgoročno ukrepanje, s katerim človek je mogoče zmanjšati dejavnike tveganja za nastanek možganske kapi.

Poleg zdravega življenjskega sloga je ključnega pomena  vzdrževanje krvnega tlaka na priporočeni ravni. Krvni tlak ne sme biti višji od 140/90 mmHg, kajti hipertenzija (povišan krvni tlak) je najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi. Podobno vloga ima atrijska fibrilacija, najpogostejša motnja srčnega utripa pri odraslih, saj kar za petkrat poveča možnost za nastanek inzulta.

Akronim GROM

In kaj velja narediti takrat, ko do tega hudega dogodka pride v naši prisotnosti?

Znaki, ki jih je mogoče prepoznati s pomočjo akronima GROM, so v pomoč pri prepoznavi kapi in impulz za takojšnje ukrepanje:

  • G kot govor (prizadetost govora);
  • R kot roka (kap povzroči delno ali popolno ohromelost ene roke);
  • O kot obraz (kap povzroči asimetrijo obraza, najbolj opazno zaradi povešenega ustnega kota, tako pri obrazu kot pri roki je prizadeta ista stran telesa);
  • M kot minuta (čim pri človeku opazimo te znake, je takoj, brez vsakršnega oklevanja, treba poklicati 112).

Zakaj ne čakati?

Zato, ker po kapi vsako minuto odmre dva milijona nevronov.

Zato, ker hitro ukrepanje – takojšen klic na 112, prevoz v bolnišnico in hiter začetek zdravljenja – lahko prepreči nastanek nepopravljivih posledic kapi.

Zato, ker vse, kar se zgodi po štirih urah in pol od pojava prvih znakov inzulta, ostane za vedno.

In te posledice so vse prej kot enostavne; pri človeku povzročijo invalidnost, nemalokrat v tako hudi obliki, da vrnitev v aktivno življenje preprosto ni več mogoča.

Zato je treba ukrepati takoj, da bodo obolelemu –  torej človeku, ki ste mu nemudoma priskočili na pomoč, ker ste bili takrat, ko je doživel kap, v bližini – lahko pomagali in strdek, ki je povzročil nastanek kapi, odstranili s trombolizo in tako preprečili odmrtje prizadetega možganskega tkiva.

 

Možganska kap - statistika ukrepanja v sklopu sistema Telekap, primerjava med letoma 2014 in 2017 (število mesečnih obravnav - 2014: 22, 2017: 80; obravnava ishemičnih možganskih kapi - 2014: 15, 2017: 47; tromboliza - 2014: 8, 2017: 17.

 

Zdravljenje akutne možganske kapi – vodilni v regiji

Slovenija je danes pri zdravljenju akutne možganske kapi vodilna v regiji.

To zdravljenje je v bolnišnicah, vključenih v sistem Telekap, dobro vpeljano, hitro in tudi učinkovito. Seveda pa je, kot ugotavljajo na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer diagnosticirajo in zdravijo možgansko-žilne bolezni, ter v službi za urgentno nevrologijo, ki prav tako deluje v sklopu te klinične enote, še vedno veliko manevrirnega prostor za izboljšave.

Zato so se že lansko jesen odločili, da zdravnike v regionalnih bolnišnicah spodbudijo, naj se pri slehernem pacientu, ki bi mu s konzultacijo z vaskularnim nevrologom iz ljubljanske nevrološke klinike lahko bolje in učinkoviteje pomagali, nemudoma in brez oklevanja odločijo za takšno ukrepanje.

Okrepiti bodo morali tudi službo interventne nevroradiologije, ki je trenutno, tako kot številne druge veje medicine, kadrovsko podhranjena. Zaradi tega le s težavo zagotavljajo 24-urno mehansko odstranjevanj krvnih strdkov, delovanje v takih okvirih pa lahko hitro ogrozi varnost in kakovost dela.

Zaradi kadrovske podhranjenosti le s težavo zagotavljajo 24-urno mehansko odstranjevanj krvnih strdkov, delovanje v takih okvirih pa lahko hitro ogrozi varnost in kakovost dela.

Tromboliza – trenutna statistika

Na nevrološki kliniki ljubljanskega UKC s sledenjem najnovejšim strokovnim dognanjem pri zdravljenju ishemične možganske kapi dosegajo rezultate, primerljive s tujimi centri.

V 27 odstotkih primerov možganske kapi naredijo trombolizo. Čas, ki mine od prihoda pacienta v UKC pa do začetka zdravljenja z raztapljanjem krvnega strdka, je v povprečju 38 minut. V Minneapolisu, denimo, je ta čas danes daljši za pet minut, v ZDA pa so (leta 2014) za to v povprečju potrebovali skoraj uro (59 minut).

Pri strokovni odločitvi za izvedbo trombolize kot ene izmed najsodobnejših oblik zdravljenja – poleg te je pri inzultu na voljo tudi mehansko odstranjevanje strdka iz žile – so v pomoč številne preiskave: računalniška tomografija, računalniška tomografska angiografija in računalniška tomografija pretoka krvi.

Mehansko odstranjevanje krvnih strdkov je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu – ljubljanski center je eden redkih na svetu, kjer je ta storitev zagotovljena neprekinjeno.

 Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolezni bolniki možganska kap preventiva Telekap tromboliza UKC Ljubljana

Takoj poklicati na 112!

Možgansko kap je mogoče premagati in s takojšnjim ukrepanjem tudi preprečiti res težka stanja, ki jih povzroča. Pri znakih, ki jih je mogoče prepoznati s pomočjo akronima GROM, ne oklevajte - nujen je takojšen klic na 112.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona