Kako bo požar v Podskrajniku vplival na okolje? In kako na zdravje prebivalcev?

Kako bo požar v Podskrajniku vplival na okolje? In kako na zdravje prebivalcev?

Kakšne so ugotovitve glede varnosti in zdravja prebivalcev Podskrajnika in okoliških krajev, nad katerimi se je med požarom vil dim, ki je vseboval številne škodljive, tudi kancerogene snovi? Kaj tovrstne okoljske posledice pomenijo v vsakdanjem življenju, na primer glede uporabe vrtnin potem, ko sta bila sadje in zelenjava onesnažena z zdravju škodljivim dimom in sajami? Je mogoče z gotovostjo reči, da tamkajšnji prebivalci lahko brez strahu uživajo domače pridelke, kmetovalci pa jih prodajajo – ali pa je, nasprotno, njihova naložba v letošnji pridelek izgubljena? Kakšni so izsledki glede kakovosti zraka po požaru, kaj so pokazali vzorci vode, odvzete iz reke Rak?

Kako bo požar v Podskrajniku vplival na okolje? In kako na zdravje prebivalcev?
Kakšne so ugotovitve glede varnosti in zdravja prebivalcev Podskrajnika in okoliških krajev, nad katerimi se je med požarom vil dim, ki je vseboval številne škodljive, tudi kancerogene snovi? Nekaj odgovorov smo prejeli, na številne še čakamo. Foto: Jana Janeš, bralka zdravstvenega portala

Vrtci in šole v občini Cerknica so danes spet odprli vrata, saj otrokom po požaru v podskrajniški tovarni po ugotovitvah prvih izsledkov ni bilo treba biti še naprej doma, v zaprtih prostorih. Gost dim, ki se je v četrtek zvečer širil približno sedem kilometrov daleč od gorečega obrata proizvodnje izolacijskih materialov in embalaže, namreč po dosedanjih analizah ni poslabšal kakovosti zraka – merilna postaja pri osnovni šoli v Begunjah pri Cerknici po podatkih ministrstva za okolje in prostor ni pokazala drugačnih vrednosti kot drugje po državi.

18. junij 2019 ob 7. uri
Dopolnitev članka z aktualnimi informacijami:

Omejitev paše in košnje trave ne velja več

Omejitev paše in košnje trave ne velja več, je po prejetju rezultatov analize sporočila republiška uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V novici, objavljeni na spletni strani uprave, je še zapisano, da so pri vseh štirih vzorcih trave kot tudi pri vzorcu sibirskih borovnic, namenjenih za prodajo, »izvidi skladni, rezultati pa pod mejo detekcije«. 

Vzorce so odvzeli na mestih, ki jih je zajel med požarom nastali dim, v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pa so v njih preverjali prisotnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov.


​Komentar našega bralca na facebook strani zdravstvenega portala:

Komentar našega bralca

Po drugi strani pa je, denimo, republiška uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin kmetovalcem do vključno ponedeljka svetovala, naj se do nadaljnjega izognejo uporabi trave na področju, onesnaženem zaradi požara v Podskrajniku – to območje je označeno na zemljevidu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki ga objavljamo spodaj.

Republiška uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je kmetovalcem še do ponedeljka svetovala, naj se do nadaljnjega izognejo uporabi trave na področju, onesnaženem zaradi požara v Podskrajniku. 

Območje dima pri požaru v Podskrajniku

Štiri dni do požaru krav molznic in drobnice domačini niso smeli spuščati na pašnike, živali, od katerih dobivajo mleko za prodajo, pa kmetje niso smeli hraniti s krmo s pašnikov, če je bila trava pokošena po požaru; uporabljati so morali krmo z območja, ki ga dim ni zajel, ali pa krmo, pridobljeno pred požarom. S košnjo trave je bilo treba čakati do rezultatov analiziranih vzorcev trave, ki jih je uprava za varno hrano objavila v ponedeljek pozno popoldne.

Takšni so bili nasveti za kmetovalce, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mleka. Podobno bi moralo veljati – ne v obliki nasveta ali priporočila, ampak vsaj začasne prepovedi – nasploh, za vse, ki pridelujejo zelenjavo in sadje za prodajo, pa tudi za slehernega posameznika, ki se trudi s pomočjo lastnega pridelka živeti in se prehranjevati čim bolj zdravo.

V takih primerih, ko sta ogrožena okolje in zdravje, čeprav konkretnih dokazov še ni, bi moralo veljati striktno upoštevanje začasnih prepovedi. Toda prepovedi ni. Mlačni nasveti, kakršne v prehodnem obdobju dajejo uradne institucije, v takšnih primerih preprosto ne bi smele priti v poštev, pa naj bodo vmesne meritve še tako v okvirih priporočenega ali dopustnega.

Začasnih prepovedi ni, so le nasveti

Za vse, ki proizvajajo mleko in mlečne izdelke, zelenjavo in sadje za prodajo, pa tudi za slehernega posameznika, ki se trudi s pomočjo lastnega pridelka živeti in se prehranjevati čim bolj zdravo, bi v takih primerih, ko sta ogrožena okolje in zdravje, čeprav konkretnih dokazov še ni, moralo veljati striktno upoštevanje začasnih prepovedi.

Toda takšnih prepovedi ni. Mlačni nasveti, kakršne v prehodnem obdobju dajejo uradne institucije, v takšnih primerih preprosto ne bi smele priti v poštev, pa naj bodo vmesne meritve še tako v okvirih priporočenega ali dopustnega.

Posnetke požara nam je poslala naša bralka Jana Janeš z Rakeka.

Kakšna pa so priporočila domačinom, ki so veliko dela in energije, nenazadnje pa tudi denarja, vložili v nakup in vzgojo domačih vrtnin, v bližini katerih se je valil dimni oblak?

Dosedanji izsledki ekipe ekološkega laboratorija, ki je bila na kraju nesreče z mobilno enoto, kažejo, da do onesnaženja okolja in vode po vsej verjetnosti ni prišlo. Vendar za zdaj kljub vsemu še vedno velja, naj imajo prebivalci okna zaprta, izogibajo naj se opravljanju težjih zunanjih del, pridelkov z vrtov pa naj do rezultatov podrobnejših analiz ne uživajo oziroma jih temeljito operejo.

Dosedanji izsledki ekipe ekološkega laboratorija, ki je bila na kraju nesreče z mobilno enoto, kažejo, da do onesnaženja okolja in vode po vsej verjetnosti ni prišlo.

Vendar za zdaj kljub vsemu še vedno velja, naj imajo prebivalci okna zaprta, izogibajo naj se opravljanju težjih zunanjih del, pridelkov z vrtov pa naj do rezultatov podrobnejših analiz ne uživajo oziroma jih temeljito operejo.

Za bralce zdravstvenega portala smo želeli dobiti čim konkretnejše odgovore in pojasnila, zato smo vprašanja o posledicah požara, ki bodo pustile odtis na bližnjem okolju in zdravju tamkajšnjega prebivalstva, poslali na naslove vseh pristojnih institucij.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam sporočili, da je nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano rezultate petkove analize vode reke Rak že predal agenciji ARSO, medtem ko bodo z analiziranjem vzorcev trave in ribeza končali najkasneje v dveh dneh, rezultate pa posredovali upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V odgovoru na vprašanja zdravstvenega portala sicer na NIJZ dodajajo, da bodo rezultati analize vrtnin zaradi obsežnosti analize znani približno čez teden dni, nakar jih bodo lahko tudi vsebinsko komentirali.

Kaj napovedujejo analize?

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je rezultate petkove analize vode reke Rak predal agenciji ARSO.

Z analiziranjem vzorcev trave in ribeza bodo končali najkasneje v dveh dneh, rezultate pa posredovali upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Rezultati analize vrtnin bodo zaradi obsežnosti analize znani približno čez teden dni.

Vir: Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ)

Andrej Vuga, ki je v sklopu republiške agencije za okolje (ARSO) pristojen za posredovanje informacij javnega značaja, pa je za Zdravstveniportal.si povedal, da so za zdaj narejeni zgolj skeni snovi, ki so jih preverjali v požarnih vodah ob prelivu oziroma na iztoku, da bi videli, katere snovi v vodi prevladujejo in katere med njimi so nevarne – da se bodo v analizah osredotočili nanje. 

»Skeni snovi so v pomoč pri analizi vzorcev, da analizo voda usmerimo na zaznane snovi,« pravi Vuga. Na agenciji so določili protokol, kje izvajati monitoring vode, kar je ključnega pomena tudi glede na to, da gre za vodotok v kraškem svetu; pod drobnogled nameravajo dati deset najbolj nevralgičnih snovi.

Kdaj bodo znane končne številke, s katerimi bodo prebivalcem območja, ki ga je posredno prizadel požar, lahko nedvoumno povedali, ali je njihovo zdravje kakorkoli ogroženo, pa za zdaj še ni znano.

Kdaj bodo znane končne številke, s katerimi bodo prebivalcem območja, ki ga je posredno prizadel požar, lahko nedvoumno povedali, ali je njihovo zdravje kakorkoli ogroženo, še ni jasno.

Za zdaj je znano, da se bodo pri analizi vode osredotočili na deset najbolj nevralgičnih snovi.

 

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
industrija izpusti tovarn kancerogene snovi NIJZ okolje onesnažen zrak Podskrajnik požar zdrava izbira zdravje zdravljenje zdravo življenje zdravstvo

Odgovori o posledicah požara prihajajo z zamikom, objavili jih bomo takoj, ko jih prejmemo

Vprašanja o posledicah požara, ki bodo pustile odtis na bližnjem okolju in zdravju tamkajšnjega prebivalstva, smo poslali na naslove vseh pristojnih institucij. 

Odzvali so se NIJZ, ministrstvo za okolje in prostor ter ARSO, medtem ko so z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočili, da bodo odgovore na vprašanja zdravstvenega portala poslali v torek. 

Ko bomo prejeli odgovore ostalih naslovnikov, jih bomo objavljali sproti v sklopu tega članka oziroma na naši facebook strani.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona