UKC Ljubljana pred ukinitvijo programa otroške srčne kirurgije?

UKC Ljubljana pred ukinitvijo programa otroške srčne kirurgije?

Pred tednom dni je v javnosti odjeknila novica, da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zapuščajo še trije zdravniki, specialisti pediatrične kardiologije. Obstoj programa otroške srčne kirurgije, ki se mu temelji majejo že dolgo, tako postaja še bolj vprašljiv. Ga bodo morali ukiniti pred 1. julijem, ko naj bi začel delovati novi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni? Glede na kadrovsko nedopustno zdesetkano multidisciplinarno ekipo, ki mora skrbeti za kakovostno in varno zdravljenje malih bolnikov in je pri tem močno odvisna od pomoči kolegov iz tujine, se tak razplet na žalost zdi zelo verjeten. Kako se bo torej v prihodnje pri nas odvijalo zdravljenje otrok s prirojeno srčno motnjo?

UKC Ljubljana pred ukinitvijo programa otroške srčne kirurgije?
Ob simbolični uri, pet pred dvanajsto, se je upokojeni nevrokirurg prof. dr. Marjan Koršič danes pred vhodom v glavno stavbo UKC Ljubljana odzval na zadnje dogodke v službi za kardiologijo pediatrične klinike, na problem otroške srčne kirurgije, pa tudi na dogajanje v ljubljanskem UKC oziroma v slovenskem zdravstvu nasploh. Foto: Diana Zajec

Vodstvo UKC Ljubljana, največje zdravstvene institucije na Slovenskem, svoje vloge ni opravilo, ne dobro, so si edini kardiologi Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić, ki so minuli teden dali odpoved, odpovedni rok pa se jim izteče čez dva meseca. Njihov odhod sta, kot pravijo, zakrivila tako vodstvo UKC kot ministrstvo za zdravje – z nekompetentnim vodenjem in nizanjem slabih odločitev. Zdravniki se preprosto ne morejo strinjati z aktualno rešitvijo, sklenitvijo nove pogodbe o sodelovanju z bolnišnico Motola iz Prage, saj bo češki otroški srčni kirurg po novem v Ljubljani na voljo le nekaj dni v mesecu (pred tem pa pet dni na teden).

Odhajajoči zdravniki opozarjajo, da je tak sistem nevaren, ne le za bolnike, ampak tudi za strokovno osebje, saj s takim pristopom ni mogoče zadostiti zahtevam po varnem in kakovostnem zdravljenju. 

Sistem, po katerem naj bi zdaj deloval program otroške srčne kirurgije, je, kot opozarjajo trije odhajajoči pediatrični kardiologi, nevaren  ne le za bolnike, ampak tudi za strokovno osebje, saj s takim pristopom ni mogoče zadostiti zahtevam po varnem in kakovostnem zdravljenju.

Zakaj sistem ni varen

Na tovrstne nedoslednosti, nepravilnosti in posledične napake je sicer opozorila že mednarodna komisija, ki je vzela pod drobnogled delovanje omenjenega programa UKC Ljubljana od leta 2007 do 2012. Izsledki so bili že takrat skrb vzbujajoči, dogajanje nedopustno; več o tem si lahko preberete v članku Podatki o uspešnosti zdravljenja naj bodo javni.

Za Zdravstveniportal.si je o težavah pri izvajanju programa otroške srčne kirurgije, posrednih in neposrednih, predvsem pa o delu enote intenzivne terapije, ki deluje v sklopu Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, spregovorila tudi zdravnica Andreja Škofljanec, zadnja iz sedmerice zdravnikov, ki so rekli »ne« nevzdržnim razmeram za delo v omenjeni enoti.

»Delo v intenzivni enoti je bilo prežeto z bojaznijo, s strahom pred strokovno napako. V takšnem stresu, kakršnemu smo bili izpostavljeni zdravniki – bilo nas je bistveno premalo, poleg tega pa smo morali nenehno zagotavljati oporo tudi specializantom, ki še niso zreli za samostojno delo –, se človeku, pa naj bo še tako vesten, mimogrede lahko zgodi, da kaj spregleda. Poleg tega sem ugotovila, da pri predstojnikih ni ne želje ne volje, da bi s korenitim posegom zagotovili pomembne in nujne spremembe. Z vztrajanjem na oddelku bi samo podaljševala nevzdržno stanje – in to je bil končni razlog za odhod. Za umik iz cone, ki ni bila prežeta z varnostjo za otroke,« je za Zdravstveniportal.si povedala Andreja Škofljanec.

»Ko je bilo napisano izčrpno mednarodno poročilo o programu, v katerem smo sodelovali, so se vsi trudili, da bi njegovo sporočilnost čim bolj izničili, da bi anomalije in napake v javnosti prikazali zgolj kot slabe odnose in slabo komunikacijo v kolektivu. Poročilo pa je v resnici potrdilo utemeljenost naših opozarjanj,« opozarja zdravnica, ki je aktualno dogajanje na pediatrični kliniki ni presenetilo. Več o tem si lahko preberete v članku Andreja Škofljanec: »Odšla sem zaradi nevzdržnih in neurejenih razmer«.

Ukinitev programa otroške srčne kirurgije?

Vodstvo UKC Ljubljana sicer v javnost pošilja pomirjujoča sporočila, češ da bo tudi po novem otroke s prirojenimi srčnimi napakami operirala ista ekipa kot doslej in da bo poskrbljeno za kakovostno obravnavo. Prvi mož UKC, generalni direktor Aleš Šabeder, zagotavlja, da vodstvo pospešeno išče rešitve – znotraj institucije, znotraj države pa tudi v tujini; če bo iskanje neuspešno, ostaja na voljo le še ena možnost – ukinitev programa otroške srčne kirurgije.

Po drugi strani je za otroke, ki jih je operiral izraelski kirurg David Mishaly, s katerim je UKC sodeloval v preteklih letih (med letoma 2007 in 2014), znova »dopuščeno«, da jih tudi po posegu obravnava isti zdravnik, kar je v resnici pri tako kompleksnem zdravljenju edino smiselno in varno. Tako bodo starši svojega malčka, če bodo to želeli, lahko odpeljali k dr. Mishalyju, strošek pa bo kril ZZZS.

Izredna seja državnega zbora o izrednih razmerah za zdravljenje otrok?

Nič nenavadnega ni, da po vsej tej kalvariji, ki je najhujša za male bolnike in njihove starše, danes bijejo plat zvona številni, ki niso neposredno vpeti v dogajanje, ki bo vplivalo na nadaljnjo usodo programa otroške srčne kirurgije. 

Tako sta danes poslanski skupini SDS in NSi vložili celo zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri naj bi se poslanci posvetili izrednim razmeram, ki so prevladale na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Poslanci od vlade pričakujejo konkretne ukrepe, s katerimi je treba zaščititi male bolnike in jim zagotoviti kakovostno in varno zdravljenje, omogočiti zdravljenje urgentnih primerov v eni od priznanih klinik v kateri izmed bližnjih držav, zagotoviti pa je treba tudi urgentni prevoz bolnikov v tujino.

Slišati je tudi vse glasnejše proteste proti ministrici za zdravje v odhodu Milojki Kolar Celarc, češ da ni ne znala ne zmogla pravilno in ažurno ukrepati, ampak je, nasprotno, pripomogla k le še dodatnemu poslabšanju stanja na tem izjemno subtilnem in zahtevnem področju medicine.

Julija zagon novega inštituta za otroške srčne bolezni?

Vlada je sicer za projekt Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni na predlog resorne ministrice minuli teden že imenovala tri predstavnike ustanovitelja, ki bodo delovali v svetu inštituta: prof. dr. Igorja D. Gregoriča, dr. Andreja Robido, enega najboljših poznavalcev področja kakovosti in varnosti v zdravstvu pri nas, in Tino Jamšek z ministrstva za zdravje. 

Profesor Gregorič, priznani srčni in torakalni kirurg, ki že več desetletij deluje v ZDA, je že nekaj let vpet v aktivnosti za odpravo nevzdržnega in nedopustnega stanja v otroški srčni kirurgiji. Med drugim je vodil strokovni nadzor, poglobljeno revizijo tega programa, ki je pokazal nedopustna odstopanja od strokovnih protokolov. Gregorič zdaj aktivno sodeluje pri projektu novega srčnega inštituta, ki bo deloval v sklopu UKC Ljubljana, vendar kot samostojna enota. 

Le tako bo mogoče, tako prof. dr. Igor D. Gregorič, doseči ključni cilj, »doseganje vrhunske kakovosti zdravljenja v skladu z mednarodnimi smernicami in protokoli, s primerljivimi rezultati, v želji, malim bolnikom zagotoviti najboljše. To pa je mogoče doseči le, če so pravi ljudje na pravih mestih – in če ti ljudje med seboj tudi sodelujejo.«. Več o tem si lahko preberete v intervjuju z dr. Gregoričem: »Slovenski zdravstveni sistem je več kot očitno zastarel«.

Zakaj ne bi za prevoz uporabili falcona? 

Tudi gibanje Skupaj naprej se je danes ob simbolični uri, pet pred dvanajsto, pred vhodom v glavno stavbo UKC Ljubljana odzvalo na zadnje dogodke v službi za kardiologijo pediatrične klinike, na problem otroške srčne kirurgije, pa tudi na dogajanje v UKC Ljubljana oziroma v slovenskem zdravstvu nasploh.

Prof. dr. Marjan Koršič, upokojeni zdravnik, specialist nevrokirurgije, ki je bil nekaj časa tudi predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo ljubljanskega UKC, zdaj pa je kandidat za poslanca na listi omenjene stranke, je bil v svoji oceni zelo neposreden – tudi ali predvsem na račun korupcije v zdravstveni sferi, ponikanja denarja, neodgovornega sprejemanja »rešitev« in prepleta interesov, ki so zdravstvu povzročili in mu še povzročajo ogromno škode.

Kot opozarja dr. Koršič, je otroška srčna kirurgija področje, ki je »morda celo najtežje v kirurgiji nasploh, izjemno zahtevno in odgovorno«. Srčni kirurgi danes znajo pomagati otrokom s prirojenimi srčnimi napakami, medtem ko je bila še pred nekaj desetletji taka diagnoza za obolelega malčka usodna. 

Za strokovni kader na tem področju so, tako Koršič, značilni trije predikati: ponos, odgovornost in avtoritativnost. »In tega ne more obvladati skupina ljudi, ki pride na vodstvene položaje po sistemu negativne selekcije, po katerem je nekdo izbran samo zato, da bo z glasovanjem potrjeval to, kar vodstvo od njega pričakuje in zahteva. Toda točno tako se, še vedno, odvijajo dogovori v sklopu komisij, imenovanih za nabavo 'ultramilijonskih' naprav, za katere se tako rekoč ad hoc ugotovi, da so 'nujno potrebne'. Ti nakupi so pogosto predimenzionirani, pretirani, netransparentni. Po drugi strani pa prihaja do drugačnih skrajnosti – tako sem, na primer, v lekarni UKC Ljubljana osebno slišal odgovor dežurne lekarniške farmacevtke, češ da zdravil za hemofilijo ni, ker dobavitelj preprosto ne verjame več nenehnim obljubam o plačilu, ki ga ni od nikoder.«

Kandidat za poslanca gibanja Skupaj naprej se v kritiki ni omejil na »nevzdržen način kadriranja in absolutno nezrelost vodilnih struktur«, ampak je bil kritičen tudi do vseh dosedanjih slovenskih vlad, vseh ministrov, zlasti zdravstvenih, ki da so »naredili veliko škode – z izjemo enega, ki kaj dosti škode ni mogel narediti – preprosto zato, ker ni nič delal«.

Pri otroški srčni kirurgiji je po presoji Marjana Koršiča nujno takojšnje ukrepanje. »Živimo v demokraciji. Demos je ljudstvo, kratein pomeni vladati. Toda, lepo vas prosim, mar tukaj res vlada ljudstvo? Nemudoma je treba omogočiti, da bolnega otroka s prirojeno srčno napako skupaj s starši in v spremstvu zdravnika odpeljejo na zdravljenje v ustrezni center. To je strokovna odločitev, ovir za njeno izvedbo ne bi smelo biti. Če se lahko politiki s falconom prevažajo na različne konce sveta, kjer dobijo vse brezplačno, nakar prejmejo še dnevnice, potem bi falcona z mirno vestjo lahko uporabili tudi za bolne otroke.«

Če se lahko politiki s falconom prevažajo na različne konce sveta, kjer dobijo vse brezplačno, nakar prejmejo še dnevnice, potem bi falcona z mirno vestjo lahko uporabili tudi za bolne otroke.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
Andreja Škofljanec bolniki Igor D. Gregorič Marjan Koršič otroška srčna kirurgija Skupaj naprej UKC Ljubljana varnost in kakovost zdravniki

Strokovni osip v UKC Ljubljana

Trije zdravniki, ki bodo zapustili program otroške kardiologije, seveda niso edini, ki so na tak način izrazili svoj protest, nemoč in skrb. V programu delajo še srčni kirurgi in specialisti intenzivne terapije; lani sta program zapustila edina domača kirurga, specializirana za otroško srčno kirurgijo, z enote za intenzivno terapijo pa je odšlo sedem zdravnikov.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona