Zdravniki izjemno nezadovoljni z vlado

Zdravniki izjemno nezadovoljni z vlado

Vladna določba glede kaznovanja zdravnikov bo vodila v opazno poslabšanje kakovosti obravnave bolnikov in tudi v ogrožanje njihovega zdravja, zdravnike pa pahnila v hudo etično stisko.

Zdravniki izjemno nezadovoljni z vlado
Zdravniki so enotni: vlada naj sporni sklep nemudoma razveljavi! Foto: iStock

Zdravniki, združeni v štirih stanovskih združenjih ­– sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, zdravniškem društvu, zdravniški zbornici ter strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov –, so se pridružili nizu zahtev po takojšnji odpravi spornega člena, ki ga je vlada samovoljno vnesla v splošni dogovor.

Novost namreč predvideva kaznovanje tistih zdravnikov, ki naj bi svojega pacienta neupravičeno ali nepravilno poslali na nadaljnje specialistične preiskave – »prijavljali« pa naj bi jih njihovi stanovski kolegi, h katerim bodo ti bolniki prišli na pregled in preiskave.

Zdravniki v etični stiski, bolniki pa bistveno bolj ogroženi

Predsedniki omenjenih štirih združenj, Konrad Kuštrin, prof. dr. Radko Komadina, dr. Zdenka Čebašek Travnik in Igor Dovnik, so prepričani, da bo določba glede kaznovanja zdravnikov vodila v »opazno poslabšanje kakovosti obravnave bolnikov in tudi v ogrožanje njihovega zdravja, zdravnike pa pahnila v hudo etično stisko«.

Zdravniki ob tem ponovno opozarjajo, da ministrica za zdravje že ves mandat nasprotuje predlogom zdravniške stroke in zavrača konkretne pobude, ki bi vodile k izboljšanju zdravstvene obravnave.

Če vlada spornega sklepa ne bo razveljavila, bo koordinacija zdravniških organizacij – vsako leto jo vodi drugo združenje, letos je to Fides –, javnost seznanila z nadaljnjimi ukrepi, so še sporočili v izjavi za javnost, v kateri so sicer izrazili podporo istovetnima stališčema sekcije za primarno pediatrijo in koordinativnega telesa, ki povezuje sedem strokovnih združenj na področju družinske medicine.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki čakalne dobe reforma sistem varnost in kakovost zakonodaja zdravniki

Ukrep bo ogrozil zdravje pacientov

Konrad Kuštrin, prof. dr. Radko Komadina, dr. Zdenka Čebašek Travnik in Igor Dovnik so prepričani, da bo določba glede kaznovanja zdravnikov vodila v »opazno poslabšanje kakovosti obravnave bolnikov in tudi v ogrožanje njihovega zdravja, zdravnike pa pahnila v hudo etično stisko«.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona