Zakaj so odkritja, ki omogočajo zgodnje odkrivanje in zdravljenje okužb s hepatitisom C, tako pomembna, da so letos Nobelovo nagrado za medicino prinesla kar trem znanstvenikom s tega področja?

Zakaj so odkritja, ki omogočajo zgodnje odkrivanje in zdravljenje okužb s hepatitisom C, tako pomembna, da so letos Nobelovo nagrado za medicino prinesla kar trem znanstvenikom s tega področja?

Zdravljenje hepatitisa C spada med najbolj uspešna protivirusna zdravljenja v zgodovini medicine, zato se upravičeno vrstijo ovacije, ker so letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejeli trije znanstveniki, zaslužni za ključna odkritja, ki danes omogočajo uspešno zdravljenje okužbe z virusom hepatitisa C – in tudi ozdravitev, če je le okužba pravočasno odkrita. Prejemniki Nobelove nagrade so Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton.

Zakaj so odkritja, ki omogočajo zgodnje odkrivanje in zdravljenje okužb s hepatitisom C, tako pomembna, da so letos Nobelovo nagrado za medicino prinesla kar trem znanstvenikom s tega področja?
Letošnja Nobelova nagrada za medicino gre v roke Američanov Harveyja J. Alterja in Charlesa M. Rica ter Britanca Michaela Houghtona za odkritja, ki omogočajo uspešno odkrivanje in zdravljenje okužb z virusom hepatitisa C.

Znanstveniki, ki so novico o vsekakor zasluženem prejetju Nobelove nagrade sprejeli s presenečenjem, bodo od švedskega inštituta Karolinska poleg najprestižnejšega znanstvenega priznanja dobili tudi nagrado v višini 10.000.000 švedskih kron (približno 950.000 evrov). Z virusom hepatitisa C se na globalni ravni vsako leto okuži približno 70 milijonov ljudi, 400.000 pa jih zaradi zapletov (ciroza jeter, rak) umre. Omenjena okužba ne zakrivi nič manj smrti kot pandemija novega koronavirusa, je pa, vsaj za zdaj, bistveno bolje obvladljiva in ozdravljiva.

Prof. dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC vedno znova poudarja, da je prav to področje medicine izjemno uspešno, kajti hepatitis C je prva kronična virusna bolezen, ki jo je danes mogoče povsem pozdraviti – če, seveda, okužbo odkrijejo dovolj zgodaj. Zato stroka vse, ki domnevajo, da bi se kadarkoli v preteklosti lahko okužili, poziva k ukrepanju.

Zakaj? Zato, ker okužba lahko tudi tri desetletja ali več poteka povsem brez bolezenskih znakov. Glede na to infektologi ocenjujejo, da v Sloveniji za svojo okužbo ve le malo več kot polovica okuženih. 

Ti so okužbo (včasih, danes ne več) lahko dobili pri večjih operativnih in zobozdravstvenih posegih ali pri medicinskih postopkih, kot sta transfuzija in hemodializa. Danes pa okužbo najpogosteje povzročijo uporaba okuženega pribora za uživanje drog (za injiciranje ali za njuhanje), neprofesionalno izvajanje akupunkture, tetoviranja ali pirsinga, souporaba zobne ščetke, britvice ali manikirnega pribora z nekom, ki ima virusni hepatitis – ali spolni odnos z okuženo osebo (najpogosteje se to dogaja pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi).

»V Sloveniji imamo na srečo vse možnosti za zagotavljanje kar najboljše zdravstvene oskrbe obolelim, z vsemi najnovejšimi zdravili,« poudarja prof. dr. Mojca Matičič. Vendar pa je, kot dodaja, težko pomagati tistim, ki so okuženi, pa tega ne vedo in zato ne poiščejo pomoči pravočasno in pri ustreznem specialistu. 

Pri nas je testiranje brezplačno in anonimno. Uspešnost zdravljenja je potem, ko je diagnoza postavljena, skoraj 99-odstotna. 


Hepatitis C: kaj narediti, da bi bila pot od okužbe do ozdravitve čim krajša in čim manj boleča

O virusnih hepatitisih, pomenu zgodnjega odkrivanja okužb in pravočasnem zdravljenju smo na zdravstvenem portalu že večkrat podrobneje pisali. Spodaj objavljamo ključne poudarke in povezave na članke.

Hepatitis C – brezplačno in anonimno testiranje

britvica

Se sprašujete, ali ste bili morda kdaj v preteklosti izpostavljeni možnosti okužbe z virusom hepatitisa C? Ste si morda kdaj izposodili zobno ščetko ali škarjice za nohte, ki jih pred uporabo niste razkužili, so vam pred leti naredili tetovažo ali pirsing, pa pribor ni bil higiensko neoporečen? Če ste v dvomih, vam infektologi sporočajo: ne čakajte, odločite se za testiranje, ki je anonimno in brezplačno. To lahko naredite kadarkoli pri osebnem zdravniku, vsak ponedeljek med 12. in 14. uro pa tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC – na novi lokaciji na Poljanskem nasipu 58, kamor so se s 1. julijem preselile ambulantne dejavnosti infekcijske klinike. Po novem se je zaradi zaščitnih ukrepov, povezanih s preprečevanjem okužb z novim koronavirusom, na testiranje treba naročiti na 01 522 93 92.

Več v članku z naslovom Bi bilo mogoče, da ste se pred 20 leti okužili s hepatitisom C? Ne ugibajte in ne čakajte na težko diagnozo, ampak se čim prej testirajte, saj vam ta preprosti, anonimni in brezplačni korak lahko reši življenje

Hepatitis C in hemofilija

hemofilija

Večina hemofilikov se s to boleznijo že rodi, obolenje pa se lahko pojavi tudi kasneje v življenju, iz različnih razlogov. Tako kot pri številnih drugih obolenjih sta tudi pri hemofiliji ključnega pomena čim zgodnejša diagnoza in čimprejšnji začetek zdravljenja, sicer je umrljivost še vedno visoka. Vendar je dandanašnji na tem področju – v primerjavi z možnostmi za zdravljenje pred nekaj desetletji – medicina dosegla izjemen preboj.

Več v članku z naslovom Zdravljenje hemofilije danes in nekoč kot dan in noč

Hepatitis C – prva kronična virusna bolezen, ki jo je mogoče pozdraviti

tetoviranje

Hepatitis C je prva kronična virusna bolezen, ki jo je danes mogoče povsem pozdraviti, medtem ko je hepatitis B v vsej dosedanji zgodovini medicine postal prva rakava bolezen, ki jo je mogoče preprečiti s cepljenjem. A kljub izjemnim dosežkom znanosti obvladovanje hepatitisa še vedno ni niti približno optimalno – zaradi ljudi, ki so okuženi, pa tega sploh ne vedo. In tako so prepuščeni naravni gradaciji okužbe, ki sčasoma lahko povzroči nastanek raka na jetrih ali dokončno odpoved delovanja jeter. Toda usodne bolezenske zaplete je mogoče preprečiti – z zaščito, če ta ne deluje, pa s testiranjem in s takojšnjim začetkom zdravljenja.

Več v članku z naslovom Hepatitis C: Ste si pred leti ali desetletji dali narediti tetovažo? Imate težave nepojasnjenega izvora? Ne čakajte, da dobite odgovor v diagnozi rak na jetrih, ampak se testirajte, takoj!

Fotografija z razglasitve: STA; fotografija reliefa Alfreda Nobela: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
500 všečkov

Znački

Alfred Nobel

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona