Javni shod za boljše zdravstvo

Javni shod za boljše zdravstvo

Javni shod, ki ga bodo ustanovitelji gibanja Skupaj naprej pripravili ta petek popoldne, med 16. in 18. uro, bo mirne narave. Razlogi zanj pa so bistveno bolj turbulentni: nevzdržno dogajanje v zdravstvu, predvsem na račun samovoljnih političnih odločitev, je v zadnjih letih ljudi, ki zaradi bolezni potrebujejo celovito diagnostiko in zdravljenje, potisnilo v najbolj nevzdržen položaj po osamosvojitvi.

Javni shod za boljše zdravstvo
Kvota obolelih, ki nedopustno dolgo čakajo na poseg, se je v primerjavi z letom 2014 povečala za kar 215,2 odstotka. Foto: iStock

Javni shod bo odraz civilnega protesta zoper nezadržno podaljševanje čakalnih dob in sprejemanje neustreznih ukrepov za njihovo skrajševanje. Po izračunih gibanja, izhajajočih iz javno dostopnih podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je namreč pred mesecem dni na operacijo (ali na terapevtski poseg) čakalo 46.127 pacientov, medtem ko je bilo med čakajočimi, ki na strokovno ukrepanje čakajo nedopustno dolgo, že 18.777 pacientov. To pomeni, da se je kvota obolelih, ki nedopustno dolgo čakajo na poseg, v primerjavi z letom 2014 povečala za kar 215,2 odstotka.

Vodstvo gibanja zahteva, naj ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki da je objektivno odgovorna za to, da se je dostopnost do zdravstvenih storitev v zadnjih štirih letih drastično poslabšala, nepreklicno odstopi. V peticiji, pod katero se je do danes podpisalo 10.211 Slovenk in Slovencev, je zapisana enaka zahteva.

Ministrica za zdravje med govorom na januarski skupščini ZZZS.
Eno od ključnih sporočil petkovega shoda bo zahteva po nepreklicnem odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc (na fotografiji med govorom na skupščini ZZZS januarja letos), ki je po prepričanju organizatorjev shoda objektivno odgovorna za nastale razmere v zdravstvu. Peticijo za ministričin odstop je do danes podpisalo 10.211 Slovenk in Slovencev. Foto: Diana Zajec

V gibanju pa vztrajajo tudi pri zahtevi, naj »politika končno prevzame odgovornost za razmere v slovenskem zdravstvu«. Jasno je sicer, da privzemanje odgovornosti tako rekoč tik pred volitvami za aktualno politiko ne bo imelo dolgoročnih posledic, je pa res, da to opozorilo lahko sproži vsaj resen razmislek in spodbudi drugačno ravnanje v bližnji prihodnosti.

V zadnjem času je bila med najbolj kritiziranimi vladnimi ukrepi uvedba novosti, povezanih z novelo o pacientovih pravicah in s pravilnikom o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah.

Posledice političnega odločanja o strokovnih vprašanjih

Vodstvo gibanja opozarja, da je resorna ministrica v konkretnem primeru na poslance, ki naj bi sprejemali regulativo na področju varnosti in kakovosti, prenesla odločanje o strokovnih vprašanjih.

Tako so zdaj v spremenjenem zakonu opredeljene »nepotrebne napotitve«. O tem, ali je zdravnik v osnovnem zdravstvu (družinski zdravnik, ginekolog, pediater) naredil tako procesno in s tem tudi strokovno napako, bodo presojali zdravniki na bolnišnični (sekundarni in terciarni) ravni. Tovrstnim napakam bodo sledile finančne kazni, ki jih v skladu z nedavno sprejetimi novostmi lahko pričakujejo zdravniki, zdravstveno in administrativno osebje.

»Ker bodo osebni zdravniki, da ne bi bili 'kaznovani', napotnice pisali manj pogosto, pacienti pa bodo zdravniško pomoč iskali v že zdaj obremenjenih urgentnih centrih ali v samoplačniških ambulantah, bo to imelo dodatne negativne posledice na zdravstveni sistem: daljši čas okrevanja, povečevanje števila obiskov pri osebnih zdravnikih in v urgentnih centrih, nepotrebno jemanje zdravil, dodatni diagnostični postopki na primarni ravni, poslabšanje zdravja pacientov ali celo smrti,« poudarjajo v gibanju.

Z javnim shodom želijo opozoriti na nevzdržne razmere v zdravstvu in aktivirati javnost, da bo ta jasno in glasno zahtevala korenite spremembe in izboljšave v zdravstveni sferi.

10.211

Slovenk in Slovencev se je do danes podpisalo pod peticijo za nepreklicni odstop ministrice za zdravjeVas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki civilna družba čakalne dobe Danijel Bešič Loredan osnovno zdravstvo revolt Skupaj naprej varnost in kakovost

Odgovornost pred volitvami ali po njih?

V gibanju vztrajajo pri zahtevi, naj »politika končno prevzame odgovornost za razmere v slovenskem zdravstvu«. Jasno je sicer, da privzemanje odgovornosti tako rekoč tik pred volitvami za aktualno politiko ne bo imelo dolgoročnih posledic, je pa res, da to opozorilo lahko sproži vsaj resen razmislek in spodbudi drugačno ravnanje v bližnji prihodnosti.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona