Vodstvo UKC o problemu hematoloških bolnikov: najprej urgentna pomoč, potem selitev, nato širitev dnevnega hospitala

Vodstvo UKC o problemu hematoloških bolnikov: najprej urgentna pomoč, potem selitev, nato širitev dnevnega hospitala

»Dolgoletnega problema se v vodstvu UKC Ljubljana zelo dobro zavedamo. Ambulanto in dnevni hospital hematoloških in pulmoloških bolnikov smo takoj – in večkrat – obiskali in se osebno prepričali, kako velika je stiska bolnikov in zaposlenih,« je v odgovoru na naša vprašanja sporočilo vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Vodstvo UKC o problemu hematoloških bolnikov: najprej urgentna pomoč, potem selitev, nato širitev dnevnega hospitala
Foto: Diana Zajec

Zanimalo nas je, kako namerava vodstvo UKC Ljubljana poskrbeti za ustrezno zaščito hematoloških bolnikov, ki so v zdajšnjih razmerah v dnevni bolnišnici in v hematološki ambulanti v prostorih poliklinike izpostavljeni nemogoči ureditvi, ki ogroža njihovo zdravje.

V vodstvu UKC računajo, da se bo vodstvo interne klinike odzvalo na njihovo prošnjo, naj poišče kratkoročno rešitev za ublažitev stiske bolnikov v bližnjih prostorih interne klinike, ki so manj obremenjeni – pri tem se zavedajo, da “gre za urgentno pomoč v hudi stiski, ki seveda ni srednje- ali dolgoročna rešitev problema”.

S problemom so seznanili tudi svet pacientov – na skupnem sestanku predstavnikov sveta pacientov, vodstva UKC Ljubljana, predstavnikov združenja L&L, društva pulmoloških bolnikov ter predstojnikov hematološkega in pulmološkega oddelka. Istočasno se odvijajo aktivnosti, s katerimi naj bi pridobili prostore v bližini hematološke in pulmološke ambulante, ki pripadajo Psihiatrični kliniki.  

Srednjeročno in dolgoročno pa strategija UKC Ljubljana predvideva razširitev dnevnega hospitala, v katerem bi bil pomemben del namenjen obravnavi imunsko oslabljenih bolnikov – z vsemi posebnostmi zdravljenja, logistike in organizacije, ki jo je treba zagotoviti tem bolnikom.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki hematologija Klinični oddelek za hematologijo okužbe Poliklinika UKC Ljubljana zdravljenje zdravniki

Tematski sklop hematologija

O tej problematiki podrobneje pišemo v članku “Hematološki bolniki (spet) ogroženi zaradi okužb, ki so lahko tudi usodne” , pa tudi v članku “Hodnik, na katerem čakajo naši pacienti, je kot železniški prehod brez zapornic”, ki ju prav tako objavljamo danes.

Najbolj brano

IZ PRVE ROKE

RAK PROSTATE

rak prostate

Gregor Hlebič, specialist urologije, Tina Burgar, diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji, in pacient Mitja Rovanšek o vseh vprašanjih, dilemah, pomislekih in razmislekih, s katerimi se sreča bolnik, ko mu postavijo diagnozo rak prostate.