Vodstvo UKC o problemu hematoloških bolnikov: najprej urgentna pomoč, potem selitev, nato širitev dnevnega hospitala

Vodstvo UKC o problemu hematoloških bolnikov: najprej urgentna pomoč, potem selitev, nato širitev dnevnega hospitala

»Dolgoletnega problema se v vodstvu UKC Ljubljana zelo dobro zavedamo. Ambulanto in dnevni hospital hematoloških in pulmoloških bolnikov smo takoj – in večkrat – obiskali in se osebno prepričali, kako velika je stiska bolnikov in zaposlenih,« je v odgovoru na naša vprašanja sporočilo vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Vodstvo UKC o problemu hematoloških bolnikov: najprej urgentna pomoč, potem selitev, nato širitev dnevnega hospitala
Foto: Diana Zajec

Zanimalo nas je, kako namerava vodstvo UKC Ljubljana poskrbeti za ustrezno zaščito hematoloških bolnikov, ki so v zdajšnjih razmerah v dnevni bolnišnici in v hematološki ambulanti v prostorih poliklinike izpostavljeni nemogoči ureditvi, ki ogroža njihovo zdravje.

V vodstvu UKC računajo, da se bo vodstvo interne klinike odzvalo na njihovo prošnjo, naj poišče kratkoročno rešitev za ublažitev stiske bolnikov v bližnjih prostorih interne klinike, ki so manj obremenjeni – pri tem se zavedajo, da “gre za urgentno pomoč v hudi stiski, ki seveda ni srednje- ali dolgoročna rešitev problema”.

S problemom so seznanili tudi svet pacientov – na skupnem sestanku predstavnikov sveta pacientov, vodstva UKC Ljubljana, predstavnikov združenja L&L, društva pulmoloških bolnikov ter predstojnikov hematološkega in pulmološkega oddelka. Istočasno se odvijajo aktivnosti, s katerimi naj bi pridobili prostore v bližini hematološke in pulmološke ambulante, ki pripadajo Psihiatrični kliniki.  

Srednjeročno in dolgoročno pa strategija UKC Ljubljana predvideva razširitev dnevnega hospitala, v katerem bi bil pomemben del namenjen obravnavi imunsko oslabljenih bolnikov – z vsemi posebnostmi zdravljenja, logistike in organizacije, ki jo je treba zagotoviti tem bolnikom.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki hematologija Klinični oddelek za hematologijo okužbe Poliklinika UKC Ljubljana zdravljenje zdravniki

Tematski sklop hematologija

O tej problematiki podrobneje pišemo v članku “Hematološki bolniki (spet) ogroženi zaradi okužb, ki so lahko tudi usodne” , pa tudi v članku “Hodnik, na katerem čakajo naši pacienti, je kot železniški prehod brez zapornic”, ki ju prav tako objavljamo danes.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona