Kronična venska bolezen pri ženskah trikrat pogostejša kot pri moških

Kronična venska bolezen pri ženskah trikrat pogostejša kot pri moških

Kronična venska bolezen je obolenje, ki ženske prizadene trikrat pogosteje kot moške, težave pa, vsepovsod po svetu, povzroča večini (približno 80 odstotkom) odraslega prebivalstva.

Kronična venska bolezen pri ženskah trikrat pogostejša kot pri moških
Kronična venska bolezen je sprva »le« moteča, kasneje postane vidna in vse bolj boleča. Pri bolnikih s kroničnim venskim popuščanjem je nujno operativno zdravljenje. Foto: iStock

Kronična venska bolezen je sprva »le« moteča, zaradi občutka težkih nog, otekanja gležnjev, bolečin v nogah, ki se pojavljajo tako v mirovanju kot med hojo, nemirnih nog v večernih urah, nočnih krčev. V napredovali fazi bolezen postane vidna – najprej kot razširjene, pajkaste vene, kasneje kot krčne žile ali kot otekline brez kožnih sprememb.

Napredovanje bolezni vodi v kožne spremembe, pigmentacijo, v zaceljene razjede. Pri bolnikih, ki so bodisi krvaveli iz krčnih žil na nogi bodisi preboleli vnetje povrhnjih ven, je nujno operativno zdravljenje.

Kronična bolezen ven se razvije zaradi motenj v venskem obtoku. Žilne stene in venske zaklopke se pri mladem in zdravem človeku pritisku krvi uspešno upirajo, vendar sčasoma izgubijo prožnost, oslabijo, kar oteži pretok krvi proti srcu in slejkoprej povzroči motnje v venskem pretoku.

Preventiva: veliko gibanja, stran z odvečno težo in cigaretami

Na stopnjevanje tovrstnih težav pa je mogoče vplivati, kajti te niso odvisne le od družinske (dedne) obremenjenosti, spola in starosti, ampak je njihov nastanek in napredovanje mogoče preprečiti z zdravim načinom življenja. Z veliko gibanja, z izogibanjem razvadam, predvsem kajenju, z vzdrževanjem primerne telesne teže.

Ljudje, ki se spopadajo z začetnimi znaki kronične venske bolezni, se o možnih načinih samozdravljenja praviloma najprej pozanimajo v lekarni, pri lekarniškem farmacevtu. 

Najprej po nasvet v lekarno

Alenka Koritnik Dular, magistra farmacije iz lekarne na Vidmu pri Krškem, pravi, da se pri svetovanju najprej pozanimajo o težavah obolelega (kakšne so težave in kako dolgo že trajajo), o družinski anamnezi, o že predpisanih zdravilih, o vrsti dela, ki ga opravlja, pa tudi o njegovem življenjskem slogu, kajti le z upoštevanjem celotne slike je mogoče oceniti resnost bolezni. 

Tako je nemalokrat prav lekarniški farmacevt tisti, ki obolelega spodbudi za pregled pri osebnem zdravniku, ki, če je bolezen že v napredovali fazi, pacienta napoti k specialistu.

Doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, specialistka dermatovenerologije in flebologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, pravi, da na pregled sicer prihajajo bolniki v vseh fazah kronične venske bolezni, vendar jih obišče največ pacientov z začetnimi stopnjami, kar je po njeni oceni odraz boljše ozaveščenosti, tako bolnikov kot zdravnikov. 

Zdravljenje in »zdravljenje«

Mnogi oboleli pa si še vedno pomagajo sami in krčne žile »zdravijo« tako, da jih hladijo z različnimi geli in kremami, kupljenimi ali doma pripravljenimi. »Na žalost pa takšni 'samozdravilci' ne vedo, da učinkovine, nanesene na kožo, ne dosežejo globljih plasti in podkožja,« poudarja zdravnica.

Kakšna je torej narava kronične venske bolezni in kako jo je mogoče zdraviti? O tem doc. dr. Nada Kecelj Leskovec v spodnjem videu.

Po zaslugi kirurškega posega se klinični znaki in simptomi kroničnega venskega popuščanja sicer izboljšajo – ni pa nujno, da po operaciji, čeprav je ta uspešna, izginejo prav vse težave. Zato se je o celostnem pristopu k zdravljenju in skrbi za čim boljše počutje treba z lečečim zdravnikom izčrpno pogovoriti in skupaj sprejeti optimalno odločitev.

Nosečnica
Kronična venska bolezen se lahko pojavi tudi pri mladih ženskah, bodisi zaradi uporabe kontracepcijskih sredstev bodisi zaradi nosečnosti. Foto: iStock

 Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
Dermatovenerološka klinika kronična venska bolezen Nada Kecelj Leskovec pacienti preventiva UKC Ljubljana vene zdravljenje žilje

Kreme ne pomagajo (dovolj)

Učinkovine, nanesene na kožo v obliki krem ali gelov, ne dosežejo globljih plasti in podkožja, zato ne morejo biti dovolj učinkovite pri blaženju težav zaradi kronične venske bolezni.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona